Brandwonden

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van het gevaar bij hete voorwerpen en/of vuur. Bovendien zijn zij vaak nog niet zo gecoördineerd, waardoor zij bijvoorbeeld sneller een pot hete thee omstoten.
Een brandwond kan dan zomaar een resultaat zijn.

Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van de grootte van de beschadigde plek, de tijd dat de hitte op zijn huid heeft ingewerkt en de oorzaak van de verbranding. Brandwonden worden over het algemeen ingedeeld in drie groepen:

Eerstegraads brandwonden

Wanneer een kind een rode huid heeft en alleen pijn voelt op de verbrande plek, dan heeft hij/zij eerstegraads verbrandingen. Dit zijn oppervlakkige verbrandingen die je meeastal zelf kunt behandelen. Bij dit soort brandwonden is de huid niet kapot. Als het kind is verbrand door de zon, heeft hij/zij eerstegraads brandwonden.


Tweedegraads brandwonden

Bij tweedegraads brandwonden zitten er op de rode huid van je kind intacte of geknapte blaren. Ook hier heeft je kind pijn op de verbrande plek. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je met je kind naar het ziekenhuis.


Derdegraads brandwonden

De huid van je kind is bij derdegraads verbrandingen niet rood, maar witgrijs van kleur. Zijn huid is zo verbrand dat het weefsel is afgestorven. Wanneer je de verbrande plek aanraakt, doet het geen pijn. Alleen de omringende randen doen wel erg veel pijn. Bij dit soort brandwonden moet je kind meteen naar het ziekenhuis.

Wat te doen bij brandwonden?

Het eerste en belangrijkste wat je doet als een kind zich heeft verbrand, ongeacht het type brandwond, is het betreffende lichaamsdeel ongeveer een kwartier onder lauw, stromend water houden. Trek eventuele kledingstukken niet uit.

Koelen gebeurt bij voorkeur met lauw stromend kraanwater, maar indien dat niet voorhanden is is iedere vorm van water, ook slootwater, geoorloofd. Er wordt tenminste 10 minuten gekoeld, waarbij de tijd geobserveerd wordt. Het water waarmee gekoeld wordt mag niet te koud zijn, en moet een aangename temperatuur voor het slachtoffer hebben.

Wanneer roep je professionele hulp in?

  • Wanneer een groot deel van de huid van je kind is verbrand of de verbrandingen zijn derdegraads, dan moet je altijd meteen met het kind naar het ziekenhuis. Het kan namelijk voorkomen dat je kind door het vocht- en zoutverlies dat met dit soort hevige brandwonden gepaard gaat, in een shock raakt. Bovendien bestaat er een risico op infecties.
  • Als het kind tweedegraads verbrandingen heeft en het verbrande oppervlak is groter dan de hand van het kind, dan moet je meteen naar het ziekenhuis. Om infectiegevaar te voorkomen, kun je de wond verbinden met een steriel verband (deze methode is ook toe te passen bij derdegraads brandwonden). Gebruik vooral geen zalf of poeder en prik de brandblaren niet door.
  • Bij twijfel neem je natuurlijk in ieder geval contact op met een huisarts/huisartsenpost.

Wanneer er minder dan 10% (zijn hand is één procent) van de huid van je kind is beschadigd door eerstegraads verbrandingen, kun je de brandwonden zelf behandelen. Dan hoef je dus niet met je kind naar het ziekenhuis. Nadat je met lauw stromend water de pijn hebt verlicht, kun je verdere irritaties verzachten door Calendula-gel op de plek(ken) aan te brengen. Dit bevordert niet alleen het genezingsproces, maar gaat ook eventuele littekenvorming tegen.