Vergiftiging door een paddenstoel

OK, dit weekend was er niet echt het juiste weer voor, wat een regen. Maar dit seizoen is wel het juiste seizoen.

Lekker wandelen in een herfstbos. Heerlijk.paddenstoel roodmetwittestippen

Maar wat als je opeens je peutertje met een zelf geplukte paddenstoel in zijn/haar mondje ziet?

Eetbaar en niet-eetbaar

Wist je dat er duizenden soorten paddenstoelen in Noord-Europa zijn? Gelukkig is slechts ongeveer 100 van deze paddenstoelen giftig. Deze kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze opgegeten worden door de mens.

Jammer genoeg is het erg moeilijk voor een niet-paddenstoelen-expert om een giftige paddenstoel te onderscheiden van een eetbare.

Dus wat moet je doen als je je kleintje met de paddenstoel ziet?

Symptomen van paddenstoel vergiftiging

De volgende zijn de meest voorkomende symptomen van paddenstoel vergiftiging. Maar iedereen kan de klachten anders ervaren.

Vroege symptomen zijn misselijkheid, maagkrampen, braken en waterige of bloederige diarree.

Raadpleeg direct een arts

Bij ernstige symptomen van de vergiftiging bel dan 112.

In alle andere gevallen, raadpleeg dan direct een arts (uw huisarts, de huisartsenpost, de spoedhulp van een ziekenhuis of bel 112), of ga naar de eerstehulppost van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Verzamel de paddenstoel die het kind aan het eten was. Graaf eventueel een aantal paddenstoelen uit, compleet met ondergrondse delen, dit om te helpen met de identificatie van de paddenstoel.

Je kunt voor de zekerheid beter voor niets bij de arts komen (bij een niet al te giftige paddenstoel) dan in een later stadium, als blijkt dat er toch ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden..

paddestoelen

 

Lees ook het artikel Vergiftiging